Револверът модел 629 Stealth Hunter на Smith & Wesson

Много хора по света изпитаха удоволствие, когато Мръсният Хари Калахън от едноименния филм, завря своя револвер Модел 29 на „Смит и Уесън” в лицето на банковия обирджия и произнесе крилатата фраза: „Имай предвид, че това е 44 Магнум, най-мощния револвер в света!”

Днес любителите на лова с револвери имат богат избор на свръхмощни патрони като .454 Касул, .460 и .500 S&W, .480 Ругер, .475 и .500 Льйнбаугс, всеки един от които засенчва със своята мощ и далекобойност стария .44 Ремингтън Магнум.

Нищо обаче не идва даром. Така например човек може да плати цената на един супер мощен револвер, но той трябва да си дава сметка и за цената на патроните за него. И не на последно място за силата на отката при всеки изстрел. Неща, които не трябва да се пренебрегват.

Ако с вашия револвер ловувате елени, кафяви мечки, койоти, диви прасета или друг вид среден и едър дивеч, наистина нямате нужда от нещо по-различно от един 44-калибров Магнум-револвер, особено като се има предвид развитието на този патрон през последните години.

Днес, когато има такъв отличен патрон, е време да потърсим подходящо оръжие, каквото се явява ловният револвер на „Смит и Уесън”  – М-629 „Стелт Хънтър”. Този модел е един от многото, които се изработват по поръчка от Центъра за разработки на „Смит и Уесън” и който е специално разработен за лов, като може да се използва с или без оптика. Той е снабден с механични мерни, включващи фиксирана мушка с интегриран в нея мерец от оранжево фибростъкло, която има възможност за настройка в зависимост от вятъра и напълно регулируем мерник. Но механичните мерни прибори всъщност играят второстепенна роля, тъй като всеки предпочита да използва интегрираната върху кожуха на цевта релса тип „Уийвър” за монтиране на оптика.

190-милиметровата цев на „Стелт Хънтър” е снабдена с два компенсационни отвора, започващи  на един сантиметър от предния й край и свършващи в задния край на мушката. Тези 12,7-mm отвори позволяват директно изтичане на част от барутните газове, като по този начин се намалява силата на отката и подскачането на цевта. Револверът е получил името „Стелт Хънтър” заради специалното си челно матирано покритие на металните части от неръждаема стомана, поглъщащо отблясъците. Изключение са само спусъкът и петлето. Спусъкът е с класическа форма, но може да се регулира посредством винт по дължина на хода. Петлето е с набраздена горна повърхност, което улеснява издърпването му при стрелба на единично действие в лошо време или когато стрелецът е с ръкавици. 

Ръкохватката на „Стелт Хънтър” е ергономична, изработена от мека гума с вдлъбнатини за пръстите на ръката и грапава повърхност, подобряваща контрола при стрелба в лоши атмосферни условия. Вдлъбнатини са направени така, че да позволяват лесен достъп до спусъка и по този начин се улеснява стрелбата при двойно действие – т. е., когато чукчето на ударника не е взведено на ръка. Усилието върху спусъка при произвеждане на изстрел при двойно действие е в рамките на 8 kg, а когато работи при ръчно взведено петле или т. нар. единично действие е в рамките на 2 kg, но благодарение на ергономичната ръкохватка се чувства като килограм. Общата дължина на револвера е 327 mm, а теглото му с празен барабан е 1474 g.

Съчетанието между револвера „Стелт Хънтър” и 44-калибров патрон е нещо забележително. При тестване на револвера с патрони са постигнати невероятни резултати. Така например на разстояние 23 m (25 ярда) с мерник „Червена точка” на фирмата „Трижикон”, средната точка на попаденията от 5 изстрела е 40 mm. На 46 m (50 ярда) с оптически мерник е 53 mm, а на 91,4 m със същата оптика е 102 mm. Тези показатели са нормални за една ловна карабина, но са наистина удивителни за едно оръжие със 190-милиметрова цев.

Ето защо никак не е чудно, че при такива качества, любителите на лова с револвери от цял свят започнаха да търсят Центъра за разработки на „Смит и Уесън” и да си поръчват този револвер, който е едно от най-доброто на пазара, което може да се купи.

Трябва да се отбележи, че за разлика от стандартните револвери, тези, които се изработват от Центъра за разработки изискват много повече ръчен труд и това значително подобрява качеството им, тъй като всички части се напасват внимателно от майсторите-оръжейници. „Стелт Хънтър” се предлага в специално куфарче с дунапренена подплата и редица аксесоари.