Почистващи препарати Parker Hale

Английската фирма „Паркър Хейл” (Parker Hale) е основана в далечната 1881 г. и от тогава до днес се е утвърдила като една от световноизвестните производителки  на широка гама от почистващи комплекти, смазки, емулсии, почистващи препарати и най-разнообразни аксесоари за ловно и късо оръжие. Повече от век търговката марка на фирмата шества по света и се е превърнала в синоним на качество.

За да бъде винаги в изправност и да служи вярно на собственика си всяко оръжие се нуждае от грижи. Само правилно съхраняваното и добре поддържаното огнестрелно оръжие може да даде на притежателя си трайно удовлетворение и комфорт при използването му. Оръжия, които не се съхраняват съгласно изискванията и които никога не са виждали и капка почистващ или смазващ препарат, са опасни не само за стрелящия, но и за хората около него. Ето защо оръжейните специалисти винаги съветват собствениците на огнестрелни оръжия да се грижат за тях, като препоръчват различни почистващи и смазващи препарати. Едни от най-добрите в това отношение, безспорно са препаратите и смазките на „Паркър Хейл” (Parker Hale).

Емулсията YOUNG,S 303 е създадена в началото на миналия век от известния английски химик и оръжейник Стивън Янг, за стерилизация и съхраняване на хирургически инструменти, използвани на бойното поле. Тя съдържа минерални масла, керосин и антикорозионни съставки. Впоследствие войниците откриват, че препаратът е изключително ефикасен за почистване на барабана и цевта на револверите от нагар и започват масово да я използват.

Днес YOUNG,S 303 е всепризнат продукт за почистване на цевите от нагар след стрелба, поради което се използва както в британската, така и в други армии по света, от милиони ловци и собственици на различни огнестрелни оръжия. Емулсията действа върху нагара като го разлага, след което той лесно се почиства. Освен това си основно качество тя предпазва цевта и металните повърхности на оръжието от ръжда и развитие на корозионни процеси, чрез формиране на защитен емулсионен слой. Първоначално емулсията се нанася в цевта посредством четка, която е желателно да съответства на калибъра на оръжието. След това с чисто парцалче, закрепено към шомпола, цевта се протърква неколкократно. Накрая с помощта на вълнено кече се нанася лек слой от YOUNG,S 303 върху изчистената повърхност вътре в цевта, за да я предпази от корозия. Казаното до тук не означава, че препаратът е смазка, с която трябва да се смазват подвижните части и механизми на оръжието. Емулсията не притежава такива свойства, поради което не бива да се използва като смазочно средство!

Ето защо към комплекта от почистващи препарати собственикът на оръжие трябва да притежава оръжейна смазка. „Паркър Хейл” (Parker Hale) предлага течна минерална смазка „Експрес” (Express) в метална опаковка от 125ml. С нея смазват подвижните части на огнестрелните оръжия, след като бъдат почистени. По този начин се удължава техния живот и се избягват предпоставките за задръжки и други неприятни инциденти.

Фирмата предлага и един специален препарат, който е последното средство за борба срещу барутния нагар, ръждата, металните и оловните отлагания. Това е разтворителят „009”, който по аналогия можем да представим като агент „007”. Както световноизвестният английски агент, така и разтворът „009” преодолява всички препятствия и постига целта си, а именно почистване и на безнадеждно замърсени оръжия. Подобно на YOUNG,S 303 и „009” създава предпазващ от ръжда защитен слой върху вътрешната повърхност на цевта и я предпазва от корозиране и ръжда. Процедурата по почистването е идентично с описаната по-горе.

Както вече бе споменато, продуктите на „Паркър Хейл” (Parker Hale) са известни по цял свят и могат да се намерят и на нашия пазар. Ние от АйЕсДи БГ ЕООД сме официален вносител на марката, а продуктите може да видите на адрес: гр. София, бул. Ботевградско шосе 247 или онлайн на: https://www.isd-bg.com/parker-hale.html