Всичко за револвера модел 686 на Смит и Уесън

На всеки е известно, че американската фирма „Смит и Уесън” е световен лидер в производството на револвери. Фирмата предлага револвери с различно предназначение и качества, един от които е моделът 686.

Той е типичен представител на среднокалибрените оръжия и е със средна по големина рама. Първият модел се появява през 1981 г. и вече близо 38 години фигурира в каталога на фирмата, като един от доказалите високите си качества и търсени револвери. Различните модели от серията се използват в полицията, за самозащита, за лов и за състезания. Характерното за 686 е това, че всички модели се изработват изцяло от неръждаема стомана, имат ръкохватки от синтетика тип „Ходж”, средна рама (L или К) и регулируеми мерници. Чукчето на ударника е открит тип, а спусъкът с комбинирано единично и двойно действие. Калибърът на патроните, за които е предназначен е .357 Магнум или .38 S&W Спешъл + Р, което означава, че това са патрони с повишена мощност, като могат да се използват и двата вида едновременно. Това са общите неща, но нека сега да разгледаме различията.

Базовият модел 686 притежава всички характерни черти, описани по-горе. Мушката е повдигната на висока основа, като мерецът е метален с вграден в него елемент от червено фибростъкло, което спомага за по-бързото и точно премерване. Предлага се в 4 варианта в зависимост от дължината на цевта и е с ергономична ръкохватка от посочения по-горе тип. Първият вариант е предназначен за самозащита, вторият е типично полицейско оръжие, а последните два варианта са ловни револвери, с които може да се участва и в спортни състезания.

Модел 686  „Плюс” (Plus) се различава от базовия 686 по това, че вместимостта на барабана му е 7 патрона. Предлага се в четири варианта в зависимост от дължината на цевта, които имат същото предназначение.

Както при почти всички револвери, така и при модел 686 се предлага една лимитирана серия, разработена от Центъра за разработки на „Смит и Уесън. Това е 686 „Пърфомънс Център” (Perfomance Center). Разликата между него и останалите револвери от серията е видима и се заключава в скосената предна част на рамата и във възможността за регулиране на спусъка. Мушката му е като на останалите спортни пистолети, но чирените на ръкохватката са като на „Секюрити Спешъл”. Може да се използва както за лов, така и за състезания със стандартни револвери.

Модел 686 „Компетитор” (Competitor) е с дулен компенсатор на цевта, имащ за цел намаляването на отката, но пък благодарение на него този револвер е най-тежкия от всички модификации с 6-инчови цеви. Предназначен е най-вече за спортни състезания.

Модел 686 Плюс Про (686 Plus Pro) от серията е ловно-спортен модел с регулируем мерник и ергономична ръкохватка. Както и останалите модели от серията „Плюс” вместимостта на барабана му е увеличена с един патрон.

Цялото това разнообразие от модификации и варианти на модела 686 доказва само едно − „Смит и Уесън” търси път към клиентите си и именно поради това е на върха. Моделите от серията 686 са изключително здрави и надеждни оръжия, а фактът, че се изработват от неръждаема стомана, ги прави практически вечни.