Самосветещи мерници и оптики Trijicon

Създадена през 1981 година Trijicon (Wixom, Michigan, USA) вечe световен лидер в развитието на самосветещи мерници и оптики. От 1989 Trijicon продуктите се използват при всеки възникнал военен конфликт, от различни федерални агенции в цял свят, военноморските и други части със специално предназначение на МО на САЩ. Сега продуктите на Trijicon се предлагат и на цивилния пазар.

Trijicon създава нова конкуренция в оптическите мерници наречена Bindon Aiming Concept – прицелване с отворени очи и увеличен от оптиката образ. Как действа този принцип? Когато оръжието се движи, гледката през оптиката е замъглена, затова стрелецът се прицелва с другото отворено око. А вече като се е прицелил и оръжието е неподвижно, образът е кристално ясен и едновременно с това увеличен, което позволява прецизно прицелване и минимален шанс за пропуск. Предимствата на това нововъведение са много по-бързо прицелване, без загуба на периферното зрение, без загуба на възприятията за триизмерност, гарантирана точност в каквито и да е светлинни условия.

Другата новост въведена от Trijicon е двойното осветяване, получено от комбинацията фибер-оптики и светещия газ тритиум. Фибер-оптичния колектор регулира яркостта на визирания кръст в зависимост от светлинните условия (през деня визирания кръст свети ярко, за да се вижда ясно, а нощно време по-слабо за по-голям контраст между визьор/мишена). Благодарение на тритиума визирания кръст се осветява постоянно независимо от светлината, дори и в абсолютен мрак.

Trijicon разработва и предлага следните модели:

Нощни мерници

През 1981 г. Trijicon представя първия светещ с червена точка мерник тип “тритиум” Armson OEG предназначен за военни операции. Той е много по-здрав и с по-голямо разнообразие от системи за монтаж на различни стрелкови системи. През 1983 г. вече е пуснат на цивилния пазар. Нощните мерници дават 5 пъти по-голяма точност, използват се от много полицейски департаменти и федерални агенции в САЩ. Те са най-светлите мерници, защото са напълнени с тритиум газ, който дава 12 години гаранция за ярка светлина на зелените и жълтите и 5 години за оранжевите мерници. Белите очертания около тритиума позволяват по-добро прицелване и видимост през деня. Мерниците от тритиум са най-здравите, защото са поставени в алуминиеви цилиндри и стъкла от синтетичен сапфир, уплътнени  със силикон, което ги прави непромокаеми, неподатливи на разтворители, напукване или пробиване. 

ACOGусъвършенстван боен оптичен мерник

През 1987 Trijicon представя ACOG модела, който е усъвършенствана бойна оптика с вътрешно настройваща се призма. През 1992 г. ACOG 3.5x35 е разработен и представен заедно с Bindon Aiming Concept. През 1995 г. ACOG 4x32 e одобрен за въоръжение от Американските специални части като оптика за карабините М4.

Особености на моделите ACOG 3.5x35, 4x32, 5.5х50 – концепцията прицелване с две отворени очи за “инстинктивен” и по-бърз прицел, двойно осветяване с тритиум и фибро-оптика на визирания кръст, здрав и устойчив дизайн – специално разработен за военни цели, позволява висока степен на разграничаване на обектите. При ACOG 5.5х50 мерникът се отличава с дизайн специално за различни средни и дълги оръжия и голямо увеличение на образа (5.5 пъти), което позволява прицел на разстояние до 1200 метра. Големите 50мм лещи осигуряват ясна и светла картина.

АCOG Compact – двойно осветен компактен оптичен мерник

Първоначално направен за военните, сега се предлага в олекотен компактен вариант. Има най-различни конфигурации на увеличителни (zoom) способности и разнообразни форми на визирания символ – триъгълник, точка, кръст. Подходящ за широка гама огнестрелни оръжия и всякакви светлинни условия – ден, слаба светлина, пълен мрак. Двойно осветяване на визирания символ с фибро-оптика и тритиум, концепцията прицелване с две отворени очи за отлично фокусиране на целта. Перфектен при мишени на около 300 метра, много успешно изпълнение на 1000м. Може да се монтира на всякакво оръжие, всеки калибър, изключително здрав и устойчив.

Reflex двойно осветен усъвършенстван боен бързомерец

През 1996 г. бързомерецът Reflex влиза в употреба при специалните сили на САЩ. Предлага перфектна комбинация от скорост и прецизност на прицелване. Тъй като първоначално е направен за военни цели, Reflex е изключително здрав и надежден, идеален за прицелване с две отворени очи за стрелба на близки разстояния и подпомагане чувството на баланс у стрелеца. Специални многослойни лещи отразяват по-добре точката на прицела за по-лесно и бързо фокусиране върху мишената. 24-милиметровите лещи дават по-голямо поле на видимост  от повечето 30-милиметрови тип “тръба” рефлексорни мерници. Усъвършенстваните (т.нар. “реален свят”) лещи на ReflexII запазват цветовете на обекта дори и при прицелване с едно око. С двойно осветения визиран символ от тритиум и фибро-оптики се работи бързо и прецизно. Значително подобрение е ясно отчетливият кехлибарен шеврон триъгълник (само при ReflexII), който притежава скоростта на червената точка и прецизността на кръста. Когато изравните мишената с върха на визирания триъгълник, шансовете за пропуск намаляват до минимум. Има варианти за избор на визиран символ – може да е точка с по-голям размер за бързо намиране на целта, по-малка точка за по-добро позициониране на целта или триъгълника шеврон (само при ReflexII).

AccuPoint – двойно осветени оптики за пушки и карабини

През 1998 г. двойно осветената оптика AccuPoint за пушки с прицелване на принципа с две отворени очи е предложена на ловците. При двойно светещата технология тритиумът осветява точката на прицел  и обекта дори в пълен мрак, докато фибер-оптичния колектор увеличава яркостта на визирания символ в зависимост от светлинните условия, като е възможно и ръчно нагласяне по лично предпочитание. Например стрелецът може да замъгли визирания кръст, ако е прекалено ярък. Bindon Aiming Concept, прицелване с две очи, прави оптиката идеална за бързо движещи се мишени в горски терени. Високата степен на разграничение позволява да се избира трофей измежду бързо движещо се стадо. За далечни разстояния фокусът на AccuPoint и осветения визиран кръст предлагат бързо настройване на контраста визиран кръст/мишена, направен да откроява тъмни силуети в далечината. Високото качество на алуминиевото тяло оптичните и други материали осигуряват години гарантирана надежност дори и в най-сурови условия. Матирана черна полировка за незабележимост. AccuPoint 3-9х40мм – позволява на стрелеца широк избор за настройка на увеличителните способности от близки до далечни разстояния на прицел. AccuPoint 1.25-4х24мм осигурява на стрелеца максимална скорост на прицелване и облекчение за окото. Конструиран за пушки с голям калибър и силен откат.

TriPower – тактически мерници

През 2002 г. се въвежда тактическия мерник TriPower с първия в света визиран кръст осветяван от три източника. Осигурява напълно осветен символ при всякакви светлинни условия. TriPower се характеризира с червен визиран шеврон триъгълник осветяван от 3 източника:

А) интегрирана оптична фибер система – автоматично настройва нивото на яркост и контраст на визирания триъгълник към светлинните условия, като триъгълникът свети толкова, че да осигури кристален образ.

Б) осветен от тритиум визиран триъгълник – гарантира разграничаваща се точка на прицел дори и в абсолютен мрак.

В) батерия – представлява допълнителен светлинен източник в ситуации на внезапно осветяване или прекалено ярка светлина, когато визирания триъгълник може да изгасне. Тогава батерията осигурява ясно светещ визиран символ.