Ревю на полуавтоматични карабини ArtTech

АйЕсДи БГ ЕООД стана официален дистрибутор на нарезните карабини ArtTech!

Турската марка ARTTECH съществува на оръжейния пазар повече от 25 години, а сега вече е и в България.

В момента ARTTECH произвежда само нарезни карабини и е първата компания в Турция, която произвежда полуавтоматични, тип помпа и болтови такива (тип Browning Maral) в различни калибри.

С ISO сертифициране, семейно управление от поколения и дългогодишен опит в производството на огнестрелни оръжия, ARTTECH се стреми да стане лидер в своята област.

Основната характеристика на марката е използването на модерни и иновативни технологии в производството.

Компанията ежегодно участва в основните оръжейни изложения SHOT Show и IWA.

PRIMA WOOD

PRIMA SYNTHETIC

PRIMA CAMO BLAZE

PRIMA CAMO FOREST

Самозарядните карабини Prima имат газова система за презареждане с къс ход на буталото и се предлагат в няколко от най-популярните калибри за лов на дивеч. В момента са налични на българския пазар в калибър .308 Win. и .30-06 Spr., но също така са сертифицирани за магнум калибри, включително .300 Win. Mag. В зависимост от материала на ложата, приклада и дължината на цевта теглото на карабините е 3,15–3,35 кг.

Карабините ArtTech може лесно да се разглобят на две части с приблизително еднаква дължина - достатъчно е да отстраните полуложата на незаредено оръжие, да отделите цевта заедно с цевната кутия и затвора.

Горната част със затворната кутия, цевта и подвижните части е с дължина 75 см (при варианта с дължина на цевта 560 мм), другата, със спусъка и приклада, е 86 см.

Цевите на карабините Arttech Prima са изработени от хром-молибденова цевна стомана 42 CrMo4, профилът на нарезите отговаря на изискванията на стандартите CIP и SAAMI. Карабините в момента се продават с цеви с дължина 510 и 560 мм и, както вече беше отбелязано, в два калибра - .308 Win. и .30-06 Spr. Стъпката на нарезите е съответно 12 инча (304,8 mm) и 11 инча (279,4 mm), което е оптимално за тежки куршуми с тегло 11,7-13 g.

Затворът на цевта е здраво закрепен с водачи, които се вкарват в затворната кутия. В средната част на цевта, на разстояние 220 mm от среза на затвора отдолу, има отвор за отвеждане на газове, закрепена е и газова камера с бутало и същинският газоотвеждащ двигател на автоматиката на оръжието. Ходът на буталото при стрелба е къс (14 mm).

На цевта е монтиран механичен отворен мерник и мушка. Основите и на двата мерника са метални, а самите елементи са регулируеми. Мушката се движи във вертикална посока. Мерникът се движи хоризонтално, като има скала за корекции. Мерните прибори са с фиброоптични елементи.

Затворната кутия на карабината е изработена от стомана 4140. В горната част на кутията с четири винта е закрепена пикатини релса с дължина 145 мм за закрепване на монтаж за оптичен мерник.

Двуредовият пълнител на турската карабина е разглобяем, в метален корпус, с мощна композитна листова пружина, полимерен капак и подавач. Побира 4 патрона. Зареждането на пълнителя с патрони е лесно и удобно. Две странични ключалки осигуряват лесно освобождаване на пълнителя и невъзможност от случайна загуба.

Ударно-спусковият механизъм е стандартен, с разединител, монтиран в полимерна основа заедно със спусковата скоба. Той е разглобяем и се закрепва в стволната кутия с щифт. На задната страна на спусъка има предпазител тип бутон, блокиращ спусъка. Спусъкът е със сравнително къс ход, със сила около 2 кг, нормално за самозарядните оръжия.

Къса, дълга 53 mm релса пикатини е прикрепена към долната предна част за различни нужди (фенерче, лазер, двунога, видеокамера).

Като цяло карабините Arttech от серията Prima са ефективни карабини, които в българските реалности нямат конкуренти в класа си! Arttech Prima притежават ловна естетика и ергономичност.