Новото попълнение на Mossberg в редиците на Patriot – LR Hunter

Линията на болтови карабини Patriot на Mossberg се разраства през 2020 г., а най-новото попълнение от тази година, Patriot LR (Long Range) Hunter, е проектирано с мисъл за сериозните ловци, които стрелят на далечни разстояния.

В основата на това оръжие е действието на Mossberg –  механично-обработен стоманен болтов затвор с двойни заключващи зъби, екстрактор от бутален тип и флутирано тяло на затвора. LR Hunter е снабден с олекотен полимерен пълнител с капацитет от 4 или 5 заряда (магнум или стандартни калибри респективно), двупозиционен предпазител, пикатини релса от една част и патентован склетов LBA регулируем спусък на Mossberg. Това са функции, които направиха линията Patriot популярна опция сред ловците.

LR Hunter добавя нов приклад, който е специално създаден за лов на дълги разстояния. Повечето пушки Patriot разполагат с олекотени приклади, но прикладът Hunter LR обединява сърцевина от твърд синтетичен материал със сиво полимерно покритие и черена шарка, тип мрежа, който прилича много на ръчно изработен композитен приклад. Прикладът е модел Монте Карло с повдигната буза, за да подравни окото на стрелеца с оптиката. Във вътрешността са поставени алуминиеви вложки, които подобряват потенциала за точност.

Профилът за дълбок захват позволява удобно задържане на пушката от всяка позиция за стрелба. Доста стръмният ъгъл прави достигането до LBA спусъка лесно. Отпред LR Hunter разполага и със заострена ложа с плоска долна част, която осигурява допълнително удобство. Двата винта за антабка, също така улесняват монтирането на бипод.

Подобно на другите карабини Patriot, LR Hunter е снабден с нарезна цев от въглеродна стомана с муфа за супресор или компенсатор.

За 2021 г. LR Hunter се предлага в четири калибъра: 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC, .308 Winchester и .300 Winchester Magnum. Тази селекция трябва да се хареса както на ловците, така и на стрелците на далечни разстояния.

.308 Win. и 6.5 Creedmoor- тежат 2.950 кг. всяка и имат 22-инчови цеви, докато 6.5 PRC и .300 Win. магнум пушките са оборудвани с 24-инчови цеви и тежат 3.175 кг. И .308- и .300 Win. Mag. са със стъпка на каналите 1:10, докато 6.5 Creedmoor и 6.5 PRC имат 1:8 стъпка.

На полето – двойка членове на екипа на Guns & Ammo прекараха по-голямата част от седмицата в лов на белоопашат елен с Mossberg LR Hunter, в калибър 6.5 PRC. Макар, че елените не съдействаха (нито един не беше хванат в района), пушката се оказа безупречна на далечна дистанция. Hunter LR на Mossberg е една от новите „породи” карабини, която включва функции, намиращи се в специални оръжия за стрелба на далечна дистанция. Mossberg е успял да създаде пушка, която е универсална и удобна за стрелба. Топчето на болта е с голям размер и лесно се работи, докато носите ръкавици, а пикатини релсата от една част улеснява монтажа на оптични прицели. Основното надграждане, което ще видите на този модел в сравнение с други пушки Patriot, е новият приклад - и това е отличен ъпгрейд. Сивата полимерна обвивка предлага микро текстуриране, което прави приклада удобен.

Стесняването на ложата осигурява удобен захват и пълен контрол над карабината, но любимата ни функция на този нов приклад е ръкохватката. Дълбочината и ъгълът му позволяват удобен захват, когато стреляте легнал. Симетричното удебеляване, изпълва ръката на стрелеца и допълнително подобрява контрола и комфорта.

Вижте предлаганите карабини Mossberg Patriot LR Hunter ТУК>>>>>>>>>