Най-леките револвери Smith & Wesson AirLite

Още от самото създаване на компанията "Смит и Уесън" (Smith & Wesson) е първенец в развитието на късите огнестрелни оръжия. Вече век и половина не са престанали да търсят нови дизайнерски решения, ефикасни калибри и по-добри материали за изработка. Тези усилия на компанията са били и продължават да бъдат насочени към създаването на продукти, които отговарят или надхвърлят очакванията на клиентите.

С тази цел в началото на 90-те години "Смит и Уесън" започват разработването на нова серия револвери под името “Еърлайт” (AirLite). Основното предназначение на оръжията от тази серия е да бъдат използвани за лична защита. Тяхна характерна особеност е намаленото тегло в сравнение с другите серии револреви на "Смит и Уесън".

Първите оръжия “Еърлайт” (AirLite) тежат само 298 гр. Тяхната рама и барабан са изработени от алуминиева сплав, а в цевта им е монтирана стоманена втулка. Тези първи револвери от серията обаче могат да издържат заряда само на патрони калибър .22 LR. За постигане на по-голяма мощност, през 1998 г. "Смит и Уесън" разработват и внедряват използването на метала титан за направа на барабана. Новите револвери “Еърлайт Ти” (AirLite) вече издържат заряда на патрон с централно възпламеняване и калибърът им е .38 Special.

Най-новото технологично достижение на компанията в рамкита на тази серия е конструирането на револвер с титаниев барабан и рама от скандий. Така новите револвери “AirLite Scandium” са идеални за скрито носене защото са леки, компактни и изключително мощни, а използваният калибър вече е .357 Магнум.

Скандият е елемент, който се намира между калция и титана в Менделеевата таблица, възможността за неговото съществуване е предсказана още през 1871 г., но реално скандият е открит от шведския химик Ларс Нилсън след преработване на минерала еуксенит. Източник на този минерал е Скандинавия и затова Нилсън нарича новия елемент Скандий.

Получаването на чист скандий е изключително трудно. Общото наличие на скандий в земната кора възлиза грубо на 5 части към милион.

В Украйна е открито голямо находище на скандий и през 70-те години стартират първите проучвания за получаване на сплави от скандий и алуминий. Скоро резултатите от тези изследвания показват, че когато много малко количество скандий  се комбинира с някои алуминиеви сплави, новата сплав много се променя. Новополучените сплави се характеризират с много по-голяма якост и еластичност. Това означава далеч по-голяма устойчивост на износване и издръжливост на налягане и натиск.

Към края на 90-те години на 20 век "Смит и Уесън" пуска на пазара своето първо поколение револвери от серията “Еърлайт” (AirLite), изработени от титаниеви и алуминиеви сплави. Компанията търси по-здрав и лек метал, за да доразвие концепцията си за леки револвери вече и в магнум калибри. По това време точно инженерите от "Смит и Уесън" получават първите образци скандиеви сплави и така конструират револверите “Еърлайт Скандий Магнум”. Те се отличиват с малка рама, с тегло под 400 грама и безопасно издържат на заряда на патрон .357 Магнум. Револверите с рама от скандий се подлагат на сериозни тестове както с халосни, така и с бойни патрони с различни калибри, включително и .357 Магнум, чийто куршум тежи 10.2 грама при някои от тестовете са изстреляни над 2500 изстреба с един револвер и се установява съвсем нормално износване на оръжията.

Чрез добавянето на тази здрава сплав алуминий/скандий на малка и средна рама с титаниев барабан, моделите на "Смит и Уесън" предлагат най-лекият и силен револвер калибър .357 Магнум. Такива са моделите 360, М 340 PD. М 360 е с открито чукче на ударника, с единично и двойно действие, 5-заряден, двуинчова цев и тегло от 340 гр. Различното при М 340PD e, че е със скрито чукче и само двойно действие. Ръкохватките са гумени за М 340PD от типа “Hogue”, а за М360 “Uncle Mike”, фиксиран мерник и мушка HI-VIZ, която при М 360 е закрепена на висока основа. И двата револвера използват патрони с калибър .357 Магнум и .38 S&W Sр+P.

Револверите с рама от скандий от серията “Еърлайт Скандий” на "Смит и Уесън" са добре проектирани джобни револвери за онези, които трябва да носят оръжие за лична защита. При разработването им е взет под внимание основно факторът спирателен ефект, като в едно малко по размери и тегло оръжие е съсредоточена голямата мощ на 357-калибровия патрон тип магнум. С използването на най-доброто от технологията от вчера, днес и утре, револверите от скандий определят един нов стандарт за огнестрелните оръжия за защита. Този стандарт отново е внедрен от "Смит и Уесън", затова и през 2004 г. се въвежда в производство нов модел 351PD за калибър .22 Магнум, с открито чукче на ударника, 7 заряден с възможност за единично и двойно действие. Фиксиран мерник, червена мушка, малка рама, двуинчова цев, с обща дължина 15.7 см и тегло от 300 гр. още веднъж доказва, че “Смит и Уесън” умеят да съчетават своята дългогодишна традиция в производството на висококачествени револвери със съвременен дизайн и високотехнологични производствени процеси и материали.

Преимуществото на тези нови модели с рами от скандий в сравнение с досега предлаганите от серията “Еърлайт Ти” модели М 342, М 337 PD и други се заключава единствено в това, че при същите размери и тегло револверите от серията “Еърлайт Скандий” могат да стрелят и с патрони .357 Магнум. И двата калибъра имат куршум с тегло 10,2 гр., но .38 Спешъл има начална скорост 230 m/s, докато .357 Магнум – 376 m/s, като енергията е съответно 275 срещу 724 J. Коментарът е излишен!

Револверите от серията “Еърлайт” на "Смит и Уесън" са много подходящи за лична защита и са изключително удобни за носене поради компактните си размери и малкото тегло. За пореден път, "Смит и Уесън" съчетава своите традиции в сферата на качественото ръчно майсторство с новаторския дизайн и високотехнологичните процеси и материали, за да изкове едно ново бъдеще.