Ловните револвери от серията М 460 на Smith&Wesson

Както любителите на лова знаят от май тази година бе разрешено ловуването с късо огнестрелно оръжие, която естествено трябва да бъде регистрирано по надлежния ред. По света и особено в САЩ ловът с револвери отдавна е тръпка за десетки хиляди ловци. В този материал ще се спрем на серията револвери М 460 на световноизвестната марка „Смит и Уесън” (Smith&Wesson), подходящи за лов на среден и едър дивеч.

През 2005 г. конструкторите на „Смит и Уесън” разработват един нов револвер, създаден на базата на новоразработения през същата година револверен патрон .460S&W Магнум. Моделът получава обозначението М 460 XVR.

          Първият револвер от тази серия М-460XVR е предназначен основно за лов на среден и едър дивеч. Изработва се от неръждаема стомана. Снабден е с комбиниран единично и двойно действащ ударно-спусков механизъм. Чукчето на ударника е открит тип, а спусъкът и спусковата скоба с класическа форма. Металната основа на ръкохватката е облечена с гумен чирен с ергономична форма, който се нахлузва като ботуш и се фиксира с един винт в долната част. Изваждането на гилзите от барабана се осъществява посредством класическо лостче със звезда, намиращо се от лявата страна на кожуха на цевта. Барабанът се освобождава чрез бутон, монтиран от лявата страна на рамата, като се завърта наляво. Мерните прибори са механични, като мушката е фиксирана, а мерникът регулируем. Като екстра се предлага и мушка тип „Хай-Виз” (Hi-Viz – висока видимост), представляваща флуоресциращо цилиндърче от зелено фибростъкло, разположено успоредно на цевта, чийто заден край служи за мерец. С този тип мушка се подобрява стрелбата при лоши атмосферни условия и намалена видимост. Предвидена е и възможност за монтиране на оптика. Последната екстра е наличието на два дулни компенсатора, чиято цел е да намалят силата на отката, който е доста мощен при тези револвери. Те се монтират на предната част на дулото посредством шлици и лесно могат да се сменят. Дължината на цевта му е 213 мм, общата дължина – 381 мм, теглото – 2,5 кг, а вместимостта на барабана – 5 патрона.

През 2006 г. фирмата разработва и предлага на пазара още три модела от тази серия за патрона с калибър .460S&W Магнум и това са М-460V, М-460XVR -10,5″ и М-460XVR-12″.

М-460V се различава от базовия модел по по-късата си цев и новия тип мушка, известна като червена рампа, която представлява вградено под наклон в металната основа продълговато парче червено фибростъкло. И този модел е предназначен за лов и се предлага с два сменяеми дулни компенсатора, но има по-малки размери и тегло. Дължината на цевта му е 127 мм, общата дължина – 213 мм, теглото – 1,8 кг, а вместимостта на барабана – 5 патрона.

М-460XVR-10,5″ е конструиран от Центъра за разработки на „Смит и Уесън”, като целта е максимално да се създаде удобство за ловеца и се повиши далекобойността и точността на стрелбата. За целта е увеличена дължината на цевта, сменени са дулния компенсатор, който вече е само един и е променена формата на кожуха на цевта. Тя е по-тънка в предния си край, с профилни изрези, като целта е олекотяване, с интегрирана в горния и край релса тип „Пикатини” за монтиране оптика или друг тип мерни прибори. Освен това е пробит отвор и поставена антабка, каквато има и на долния край на ръкохватката, за поставяне на ремък. Револверът е снабден и с механични мерните прибори, като мушката е фиксирана, а мерникът регулируем. Дължината на цевта му е 267 мм, общата дължина – 427 мм, теглото – 2,3 кг, а вместимостта на барабана – 5 патрона.

Следващият модел М-460XVR-12″ също е конструиран от Центъра за разработки на „Смит и Уесън”, като идеята е за още по-голяма далекобойност и точност. Той е с още по-дълга цев, нов тип кожух и монтаж на мушката, променено място на предната антабка. Естествено по-дългата цев променя и характеристиките, които са дадени в таблицата. Най-характерното за този револвер е липсата на дулен компенсатор. Освен това е предвидена и възможност за използване с двунога. Дължината на цевта му е 305 мм, общата дължина – 457 мм, теглото – 2,26 кг, а вместимостта на барабана – 5 патрона.

Тези револвери се предлагат и у нас, а в един от следващите броеве ще продължим с тяхното представяне.

 

 Автор на статията: Иван Мечков

По-долу са снимките на револвер М 460 XVR Hunter 12" на Smith & Wesson от нашата витрина