Ловни ножове Buck Knives

Американската фирма за производство на ножове „Buck Knives”  е една от най-старите и популярни фирми не само в Щатите, но и в света. Тя се слави с изключително високото качество на своята продукция, както и с доживотната гаранция, която дава за предлаганите от нея ножове. Основите и са поставени през далечната 1902 г., когато младият канзаски ковач Хойт Бък започва ръчна изработка на ножове, осланяйки се на богатия си опит в работата със стомана и нейното закаляване. Произвежданите от него ножове стават популярни по време на Втората световна война, когато той работи за задоволяване на нуждите на американската армия. След войната, заедно със семейството си, се премества в Сан Диего, където през 1947 г., заедно с най-големия си син Ал Бък, основава своя компания – ,,Х. Х. Бък и син” (H. H. Buck&Son). Хойт умира през 1949 г. и синът му Ал оглавява фирмата.

През 1963 г. Ал изработва първият по рода си сгъваем нож, който се появява на пазара през 1964 г., където поставя началото на революция в тази област. Това дава тласък в развитието на компанията и тя става една от водещите производителки на ножове, каквато продължава да бъде и днес. Понастоящем фабриката на фирмата се намира в малкото градче Пост Фолс, щата Айдахо и се ръководи от трето и четвърто поколение на семейство Бък – Чък и Си Джей.

          Ножовете ,,Бък” са насочени към различни категории ползватели – ловци, риболовци, планинари, колекционери, за армията и полицията или просто за любители. В този материал ще разгледаме част от ловните модели, предназначени основно за ловците, но могат да бъдат използвани и от туристи, планинари, и други, тъй като повечето са многофункционални.

          Ще започнем с класическата ловна серия ножове “Omni Hunter”, които се предлага в над десет варианта, част от които са с фиксирано острие, а част със сгъваемо. Остриетата са широки, с гладко заточена долна повърхност и се изработват от висококачествена стомана марка 420НС. Освен сгъваеми (отпред имат абревиатура FLD – folding) и фиксирани, вариантите се различават по вида на ръкохватките, по размерите и по типа на острието, което може да бъде с кука или без такава. Ръкохватките са ергономични и могат да бъдат изработени от черна синтетика или такава с камуфлиран цвят, като и двата вида са с гумено покритие с цел да не се хлъзга, когато се използва по предназначение – основно за дране на дивеч. Предлагат се с ножници от синтетика с цвят, в зависимост от този на ръкохватката.

          Следващият серия “Alpha Hunter”, също се предлага в множество варианти. Те се различават по вида на остриетата, по типа на чирените на ръкохватката и по размерите. Остриетата, включително и основата на ръкохватките на всички варианти са изработени от стомана марка 154СМ. Те са с гладки заострени повърхности отдолу и назъбена горна задна част. Предлагат се два основни модела – с фиксирани и сгъваеми остриета, които от своя страна могат да бъдат с кука, спомагаща за по-лесно извършване на дране или без. Чирените са от палисандрово дърво, гума или синтетика, като последните могат да са черни на цвят или с камуфлажно покритие. Закрепват се към металната основа посредством три нита. Ножовете се предлагат с два типа ножници – от кафява кожа и от черна синтетика с клипсове за закрепване към колан.

          Серията “Vanguard” са многофункционални ловни ножове, изработвани от стомана марка 420НС. Острието им е класическо и с гладко заточена долна повърхност. Ръкохватката е с дървени чирени, като дървото е с естествени линии на шарката си. Закрепването се осъществява посредством месингови скоби, като освен тях има гард и задна капачка, също от месинг. Ножът се предлага с кафява кожена ножница. Изработва се и във вариант с чирени от черна синтетика и ножница с клипс от същия материал. Той е малко по-тежък, но за сметка на това по-евтин, което не намалява качествата му.

          Серията “Vantage” е сред моделите ножове, които са еднакво подходящи както за употреба по време на лов, риболов, излети сред природата, така и за ежедневно носене. Острието им е с висока извивка, спомагаща за превъзходно рязане. Изработвани са от класическата неръждаема стомана марка 420НС (а „Бък” умеят да я обработват така, както никоя друга фирма, производител на ножове), друга част са с неръждаема стомана марка 13С26 и трета – с остриета от неръждаема стомана марка S30V. Чирените на ръкохватките на тази серия, обикновено са направени от стабилизирана дървесина в полимерна рамка. Този материал позволява да не се уврежда при намокряне, но в същото време да изглежда като естествено дърво. Някои от моделите са с чирени на ръкохватката от синтетика G10, или анодиран алуминий. Ръкохватките на “Vantage” нямат излишен релеф, отличават се с ергономичност и прилягат добре в ръката. Още едно практично решение при тази серия е възможността за монтаж и демонтаж на клипса, което ги прави еднакво удобни за използване с лява, така и с дясна ръка.

          В заключение трябва да се отбележи, че фирма „Бък” се смята за мерцедеса на ножа на американския пазар. Нейната серийна продукция дължи изключително високото си качество на редица технологични процеси, които се задължителни при обработката. Започва се от подбора на неръждаемата стомана, която наистина трябва да е изключително добра. Всички знаят, че ножът, това е острето и неговите възможности за продължително използване без заточване. За да постигнат това специалистите на фирмата закаляват остриетата по специална технология, която се състои от три етапа – първият е нагряване на острието и охлаждане до стайна температура, вторият е охлаждане под 0˚ и възстановяване до стайна температура и третият е загряване до определени градуси по скалата на Рокуел и отново охлаждане до стайна температура. Машинната обработка на остриетата се извършва от компютъризирани машини и се контролира от компютри. Заточване на остриетата също е специалитет на фирмата, което увеличава тяхната издържливост и те се заточват по-рядко от подобните им образци на други фирми. Всичко това води до изключителното качество на ножовете „Бък”, което от своя страна определя и малко по-високите им цени. Но както казват англичаните: „Не съм толкова богат, за да си купувам евтини неща!” Между другото ножовете на „Бък” са потвърждение на тази сентенция, тъй като се предават от поколение на поколение.

Фирма „Бък” има представителства в много държави във всички кътчета на света, включително и в България. Неин представител у нас е фирмата „АйЕсДи БГ”, в чийто онлайн магазин  www.isd-bg.com, любителите на качествени ловни ножове могат да си поръчат това, от което имат нужда и то на съвсем достъпни цени. Предлаганите ножове може да видите и на адрес: гр. София, бул. Ботевградско шосе 247; както и в оръжейните магазини в цялата страна.