Ловни ножове и аксесоари Outdoor Edge

С развитието на цивилизацията се развиват и средствата за лов. Ако в началото ловът е бил жизнено важен за оцеляването на човешкия род, то днес той се е превърнал в развлечение, а дори някои твърдят и в спорт. Днес освен оръжия се предлагат и множество специални средства, съпътстващи ловеца – ножове, брадвички, триони, облекла, и какво ли не. Има множество фирми, които се грижат на пазара да не липсва нищо. Една от тях е американската „Аутдоор Едж” (Outdoor Edge), специализирана в изработката на ножове, инструменти и аксесоари, които са задължителни за всеки ловец, рибар или просто за тези, които предпочитат разходката сред природата. Продукцията на фирмата се характеризира не само с високото си качество, но и с изключителната практичност на отделните изделия и комплектите като цяло. В този материал ще се спрем на част от тях.

Ще започнем с ловните ножове,които се делят на две основни групи – с фиксирано и със сгъваемо острие. От своя страна те биват многофункционални и специализирани. Представители на ножовете с фиксирано острие са моделите „Hybrid Hunter” и „Hybrid Hook”. Те са създадени със съдействието на дизайнера на ножове Нийл Блакууд. Остриетата им са изработени от висококачествена хром-молибденова неръждаема стомана марка AUS-8А. Ръкохватките са от черна синтетика тип „Кратон” с гумирана външна повърхност и три отвора с цел олекотяване. В задния и край има 4-ти отвор за закрепване на ремъче. Първият нож е многофункционален, с острие с класическа форма, едностранно заточено отдолу и с назъбена горна задна повърхност. Вторият е с кука в горния преден край и е предназначен основно за дране на дивеча, но може да се използва и за други цели. Те имат еднакви размери и тегло, като дължината на острието им е 100 mm, общата дължина – 210 mm, а теглото само 105 g.

Следващият модел е типичен представител на специализираните ножове. Това е „Whitetail Skinner”, който е с фиксирано острие и се използва само за дране на дивеч. Отличава се с широкото си късо и извито острие с кука в предния край, изработвано от същата стомана. Ръкохватката е с Т-образна нестандартна форма и е от черна синтетика. Острието е дълго 67 mm, а ножът като цяло е 127 mm и тежи 142 g, въпреки че изглежда много по-малък от горните два модела.

За тези, които предпочитат ножове със сгъваеми остриета фирмата предлага множество модели като „Grip Hook” и „Caper Lite”, като първият е специализиран за дране, а вторият е многофункционален. Остриетата им се изработват от същата стомана. Те се предлагат с два вида ръкохватки – с чирени от твърдо африканско дърво и от синтетика марка G-10. Към тях вървят калъф за колан от кордура с клипс и карабинер.

Фирмата предлага и практични ловни комплекти с набор от ножове и инструменти за лов, поместени в удобни за транспортиране калъфи. А запазена марка на ножовете „Аутдоор Едж” са ножовете със Swing острие. SwingBlade ножът съчетава в себе си усилията на президента на „Аутдоор Едж”, ЕКА ножовете от Швеция и професионалния ловец Томас Екберг.  

Освен ловни ножове, както бе споменато по-горе, фирмата предлага и някои аксесоари, като лостове за разтваряне на торса, брадвички, триони и др., все полезни за ловен излет неща, а и не само. Няма да се спираме подробно на тях, тъй като може да ги намерите и в онлайн магазина ни и да видите за какво става въпрос. Брадвата “Wood Devil” е с острие от изключително издържлива стомана и е изключително лека. Ръкохватката й е изработена от практически  нечупливо фибростъкло, а за подобряване на захвата и предпазване от приплъзване, задната част е обвита със синтетичен материал тип „Кратон”. В задния край има отвор за ремък, като е предвиден и калъф за колан от кордура!

Друг интересен инструмент е лостът, предназначен за разтваряне на торса на дивеча и бързо разфасоване на място. Той се изработва от неръждаема стомана, сгънат е дълъг 180 mm, а разгънат – 280 mm, като тежи само 213 g. Естествено и за него има калъф за колан.

Тук не може да не се споменат и различните видове носими точила, тъй като ножовете периодично се нуждаят от заточване. „Аутдоор Едж” е предвидила и това, като предлага няколко вида, едно от които е доста нестандартно, изработено от керамика и патентовано от фирмата.

За по-любознателните читатели ще поясним каква е тази синтетична материя "Кратон", която неколкократно бе спомената. Това е наименованието на специално създаден синтетичен материал за изработката на ръкохватки за ножове за разфасоване на дивеч и чистене на риба. Кратонът е леко огъваща се пласмаса, която в същото време е и еластична. Когато се намокри обаче става лепкава, като така осигурява стабилен захват по време на работа.

И накрая не може да не се отбележи, че фирмата дава доживотна гаранция за своята продукция, което означава, че гарантира за нейното  качество. Нейните продукти се предлагат и у нас. Официален вносител на марката за страната сме ние от “АйЕсДи БГ”, а продуктите може да видите на адрес гр. София, бул. Ботевградско шосе 247 или онлайн на www.isd-bg.com.