Ловна пушка Elite Silver Grade I на Smith&Wesson

Гладкоцевната ловна пушка „Елит Силвър Грейд І” (Elite Silver Grade I) е част от серията ловни пушки „Елит Голд”, но се различава от останалите модели от тази серия по това, че е тип надцевка. Другата съществена разлика е, че използва 12-калиброви патрони. Изработена е от висококачествена оръжейна стомана, като дървените и части са от турски орех. Външните повърхности на цевите и другите метални части са полирани, а тези на дървените – лакирани с цел повишаване на износоустойчивостта им.

 

Отключването/заключването на цевите е класическо, т. нар. чупещи се цеви, като отключването се осъществява посредством малко лостче, намиращо се над шийката на приклада. Зад него е механичния предпазител във вид на плъзгащ се бутон, заключващ ударно-спусковия механизъм.

 

Спусъкът е един, селективен и е защитен от спускова скоба с класическа форма. Той е нова разработка, патентована от „Смит и Уесън”, осигуряващ по-плавно издърпване и оттам по-точна стрелба.

 

Цевите са със 76-mm патронници, предназначени за ловни патрони тип магнум, което означава, че могат да се използват и стандартни 12-калиброви патрони с дължина 70 mm. Предлагат се три варианта на пушката в зависимост от дължината на цевите, като и трите са с вентилираща шина върху горната цев. Самите цеви, за разлика от модела „Елит Голд”, са със сменяеми шокове или т. нар. мобилшокове, като „Смит и Уесън” предлагат комплект от 5 вида.

Пушката се изработва само с един вид приклад – „Принцът на Уелс”, който е с полупистолетна ръкохватка и има два варианта – със задтилък и без. Страничните повърхности при шийката на  приклада, както и на част от ложата са с накатка, като характерното за нея е, че е ръчна изработка и линиите са 24 броя на инч (25,4 mm). Накатените повърхности се изработват с цел да се подобри контрола върху оръжието при прикладване, особено при влажно време.

Цевната кутия е с ръчно гравирани цветни инкрустации с ловни мотиви. Мушката е класическа и представлява малка цилиндрична пъпка, разположена между двете цеви с характерен цвят тип слонова кост.

Моделът „Елит Силвър” е предназначен основно за лов на пернат дивеч, като най-подходящ за тази цел е вариантът с най-дълги цеви. Естествено може да се използва и за лов на дребен, среден и едър дивеч, като за гора най-подходящ е вариантът с най-къси цеви.