Карабина Mossberg Varmint Predator LC

Mossberg Varmint Predator с олекотено шаси. Mossberg не е известен само със своите здрави и надеждни гладкоцевни пушки, но и със своята богата гама от карабини в различни калибри, като 308Win, 223Rem, 30-06, 300 Win Mag и други.

Каталогът на Mossberg е богат на гладкоцевни пушки за самозащита и карабини за лов и спорт. Сред тях е и карабината Mossberg MVP LC (Mossberg Varmint Predator Light Chassis), която съчетава здравина и прецизност, олекотено шаси MDT LSS (Modular Driven Technologies Light Sniper System), изработен от 6061-T6 алуминий с еластично покритие Cerakote.

Пушката Mossberg MVP LC се предлага със сгъваем приклад Magpul CTR и ръкохватка Magpul MOE. Пълнителят също е на Magpul, в зависимост от калибъра, SS шасито приема пълнители в стил .223/AR-15 или .308/AR-10.

Всичко това дава на Mossberg MVP LC много познато усещане за тези, които са свикнали да стрелят със семейството карабини AR-15.

Върху цевната кутия има монтирана къса Picatinny релса. Карабината не е снабдена с мерни прибори, тъй като е предназначена за стрелба с оптически прицели.

В предната част на шасито може да бъдат монтирани Picatinny релси в стил Magpul L5 или L3 MIL-STD-1913 с дължина до 6,5”, за монтиране на двунога и аксесоари.

Цевта 18,5” е с тежък профил, олекотена с флутирани канали в предната си половина за намаляване на теглото, без да се оказва влияние на твърдостта, необходима за прецизна стрелба. Това дава на карабината по-добър баланс (дори ако е предназначена за стрелба от станок или двунога). Цевта е с резба и монтиран компенсатор SilencerCo Saker Trifecta, на който може да бъде монтиран и супресор.

Компенсаторът е с  три порта: нейната заострена секция и заключващи уши, позволяват на потребителя да инсталира бързо отделящ се супресор SilencerCo Saker.

Болтът е бил подложен на подобна изсветляваща обработка, флутираните канали са толкова често срещани в наши дни при варминти или снайперски карабини, като целта им е намаляване на теглото, минимизиране на контакта на болта с цевната кутия за по-плавно действие и улавяне на отломки или мръсотия, които биха могли да попречат на работата с болта.

Разглобяването на болта за почистване е изключително просто: удължете сгъваемия приклад (в противен случай ще попречи на болта за изваждането му), издърпайте болта, натиснете бутона за разглобяване на болта отляво и извадете болта от цевната кутия.

Дръжката на болта е с голям размер и спомага за по-лесно и бързо боравене. Предпазителят е разположен зад дръжката на болта, традиционно като в повечето съвременни болтови карабини, докато докато бутонът за освобождаване на пълнителя е в стил AR-15, поставен от дясната страна на цевната кутия, зад корпуса на пълнителя.

Пушката има приклад Magpul и пистолетна ръкохватка MOE, което я прави ергономично позната на всеки, който е свикнал с платформата AR-15, а всъщност и бутонът за освобождаване на пълнителя следва същата логика.

 

Пушката Mossberg MVP LC е проектирана за тактически цели, но е чудесна и за спортна стрелба и лов.

Пушката Mossberg MVP LC е много добър вариант за всеки, който желае да опита стрелба на дълги разстояния.

Комплектът спусък е Mossberg Lightning Bolt Action (LBA), с много отчетливо действие.

Освобождаването на спусъка е отчетливо като пословичното счупване на стъклен прът. Регулируем от 3 до 7 паунда. Спусъкът Mossberg LBA, на който пластината във форма на светкавица е по-къса, така че поемането на хлабината на спусъка също е по-кратко (по-бързо), като същевременно се запазва хибридната едностепенна/двустепенна функция.

Шасито MDT LSS (Modular Driven Technologies Light Sniper System) е фрезована от алуминиева заготовка 6061-T6 и се предлага с покритие Cerakote.

Това е модерна карабина: перфектното свързване между действието и приклада е осигурено от точната обработка на двете и правилната геометрия на приклада и вътрешните повърхности за действие. Mossberg препоръчва ръчно затягане, докато винтовете се почувстват добре закрепени.

Моssberg LC e прецизена карабина на много конкурентна цена, снабден с множество функции, които само преди няколко години биха изисквали далеч по-висока цена, всичко това в много практичен монтаж, лесена за използване, персонализиране и поддръжка и много добра за всеки, който желае да започне прецизна стрелба на дълги разстояния, без да инвестира твърде много пари.Всичко изброено до тук я правят гъвкава за всеки спорт или професионална употреба и много приятна за стрелба.