Карабина Mossberg MVP LR

Когато става въпрос за прецизни снайперски карабини за стрелба на голяма дистанция, Mossberg не е първият производител на карабини, който идва на ум. Mossberg произвежда своята карабина „night train“ от няколко години. Този път Мосберг, положи по-сериозни усилия, за да разработи по-прецизно оръжие за стрелба на далечни разстояния. Серията пушки MVP беше представена като линия от карабини, които имат тактическа насоченост, но с болтово действие. И двете версии 223, 6.5 Creedmoor и 308 използват пълнители в стил AR и имат някои други функционалности, като монолитна пикатини релса и AR стил компенсатор, за да осигурят повече възможности. MVP Long Range (MVP LR) се предлага с действителна тежка цев с резба за супресор и регулируем синтетичен приклад, за по-голям комфорт при стрелба на дълги разстояния.

Mossberg предлага два варианта карабини, които са насочени към тактическия пазар, първата е MVP LR, а другата е MVP LC, която използва система на олекотено шаси MDT LSS и дулен компенсатор Silencer Co.

Както е обичайно при всички производители на оръжие, един от най-големите начини да спестят пари е от приклада. Това са частите, които са  основен разходен компонент. С Mossberg MVP LR, производителят повиши качеството със собствен синтетичен приклад, който да бъде по-добър от другите варианти, които се предлагат на пазара. Основата на приклада на MVP LR не е чисто шприцвана пластмаса, а е по-твърда синтетична смола с боядисано покритие в епоксиден стил. В задната част на приклада има тънък задтилък, изработен от твърда гума, която е функционална, за да осигурява реална абсорбция на отката. Има регулируема буза, която се регулира нагоре и надолу, за да позволи на стрелеца да подравни окото си с оптичния прицел. Бузата има твърдо гумено покритие, което е гладко и предлага естетически приятен контраст със зеления приклад. За регулиране на височината на бузата има бутон от дясната страна на приклада, който при натискане позволява движението на бузата нагоре и надолу, докато се освободи и бузата се заключи на място. Има два вертикални пръта, които осигуряват носещата опора, когато е повдигната, и винт с вертикална резба в средата, който осигурява зоната за бутона, за да се захване сигурно и задържи на място. Прикладът има много добре оформена почти вертикална пистолетна ръкохватка със силно очертана зона за почивка на палеца. Пистолетната ръкохватка се чувства много естествена и удобна в ръката и макар да е дебела, няма подуване на дланите и пасва добре на ръцете на почти всеки. Формата и местоположението на пистолетната ръкохватка, също така подравнява пръста със спусъка, което спомага за добро натискане на спусъка. Както прикладът, така и пистолетната ръкохватка са оформени така, че да позволяват стрелба с карабината, както с дясна, така и с лява ръка.

Ширината на приклада остава почти същата, докато преминава в областта на предмишницата към предната част на приклада. С възможност за монтаж на двунога, като е осигурено достатъчно място, за да прилепне плътно към ложата. Прикладът има някои вътрешни усилватели за укрепване и работят добре, тъй като не може лесно да се стисне ложата достатъчно, за да докосне цевта, която е свободно плаваща.

MVP е съкращение от Mossberg Varmint Predator и всички пушки MVP използват стандартното действие на Mossberg, но с някои модификации на затвора, за да позволят използването на пълнители в стил AR. За пушките 7.62/308 могат да се използват пълнители от LR308, SR-25 и дори карабини M1A/M14. Освобождаването на болта, става чрез малък лост, който при натискане позволява на болта лесно да бъде изваден от цевната кутия. До него се стига лесно и работи добре.

Има двупозиционен предпазител от дясната страна и има същата типична работа като повечето предпазители в две позиции, напред за огън, назад за предпазител. Има червена точка на самия приклад, която е хубав визуален индикатор за това в какво положение е предпазителят. При включен предпазител, болтът все още може да се завърта, което позволява безопасно изваждане на патрон, ако това е необходимо.

Ръкохватката на болта е уголемена, типично в тактически стил, също така е тукстурирана, за да осигури сигурен и стабилен захват. Тялото на затвора е флутирано. На лицевата страна на болта има малък екстрактор, като на AR15, който се използва заедно с пружинно бутало за осигуряване на безпроблемно изхвърляне на гилзите. Също така има два водача в долната част на лицето на болта, за да помогнат подаването на патроните от пълнителите в AR стил.  Карабината MVP LR се предлага с един полимерен пълнител Magpul PMAG 10.

Спусъкът е патентован със скелетова пластина (лопатка). Тези тип спусък, има пластина, която стърчи през лицето на спусъка и действа като предпазен механизъм, за да се гарантира, че спусъкът няма да се активира, без пръст върху спусъка да натисне тази пластина. Първоначалното намерение на този стил на спусъци е да позволи на производството да бъде освободено от някаква отговорност, така че да могат да направят спусъците фабрично по-леки, за да помогнат за осигуряването на по-леко издърпване на спусъка, което обикновено се изразява в по-точна стрелба. Усилието на спусъка е средно 2,5 lbs, което е леко за фабрично инсталиран спусък.

Цевта е средно тежка, която е дълга двадесет инча и има флутирани канали, които помагат да се намали още малко теглото. Цевта е с прав конусовиден контур и включва муфа за монтаж на компенсатор или супресор.

Маслиненозеленото и черното имат приятен контрастен външен вид и притежават много от тактическите характеристики, които човек очаква от модерна тактическа пушка.

Вижте MVP LR тук >>>>>>>>>>>> и тук >>>>>>>>>>>
Вижте MVP LC тук >>>>>>>>