Какво е тактическо облекло и къде се използва?

Понятието „тактически“ (облекло, оборудване, екипировка и др.) е доста младо и неясно, няма ясни граници и специфика. Общоприето е, че тактическото облекло (и оборудването) е предназначено за използване от представители на различни правоприлагащи органи, както и от военни, спасители и полиция. Поради това такова облекло има специални свойства (повишена здравина, устойчивост на износване, специална кройка, висока функционалност на отделните елементи), които допринасят за максимална ефективност при изпълнение на възложените задачи.

Облеклото и екипировката за тактически цели отдавна са излезли извън обхвата на използване само от професионалистите от определени отдели, изброени по-горе. Днес тактическото облекло (екипировка и оборудване) се използва успешно от туристи, рибари, ловци, мотоциклетисти (байкъри), различни видове екстремни спортисти, пожарникари, представители на различни частни охранителни фирми и др. И това не е изненадващо. Тактическото облекло е разработено и създадено въз основа на боен опит и препоръки от персонала на специалните сили. В същото време тактическото облекло многократно се усъвършенства и подобрява. Резултатът е квинтесенцията на удобство, качество, издръжливост, минимално износване при наличието на много елементи, един вид специфични „характеристики“ на облеклото, които помагат на човек да изпълнява възложените задачи в най-тежки и екстремни условия.

Тактическото облекло може да се раздели на групи: термобельо и термочорапи, връхни дрехи, ръкавици, шапки, аксесоари (стелки, колани и др.).

Термобельото е специален вид функционално бельо, предназначено да задържа максимално топлината и да отвежда влагата от тялото. С ниското си тегло термобельото задържа топлината по-добре от няколко комплекта обикновено бельо, носени един върху друг. Термобельото предпазва човек от изпотяване или замръзване, особено по време на тренировка (което е изключително важно). Термочорапите изпълняват подобна функция: те перфектно задържат топлината и премахват влагата от кожата.


Категорията на тактическото връхно облекло включва тениски и блузи, ризи, панталони, къси панталони, якета и различни връхни дрехи за употреба при ниски температури. Трябва да се разбере, че тактическото облекло не е полева униформа в обичайния, класически смисъл. Тактическото облекло е удобно облекло във военен стил, предназначено за ежедневно носене и работа (изпълнение на голямо разнообразие от задачи) и „съобразено“ за тяхното изпълнение. Същите блузи и тениски, позиционирани като тактически, се различават от обикновеното цивилно облекло само с високото качество на материала и удобното изрязване. Ризи, якета, панталони, къси панталони и други за тактически цели са с дизайн, близък до военния стил, много високо качество на изработка, много джобове и различни допълнителни функции. Например, ризи, тениски и якета за тактически цели имат специални „ID лепенки“ за закрепване на отличителни знаци. Панталоните и късите панталони, като правило, са предназначени да се използват заедно с военни (тактически) колани. Те имат допълнителни колани и бримки, на които, ако е необходимо, можете да прикрепите различни малки неща: карабинер или пръстен с ключове, ролка от паракорд и т.н.


Тактическото връхно облекло по правило е оборудвано с максимален брой джобове с различни размери и цели (за документи, фенерче, оръжия, дребни предмети, телескопична палка, и така нататък). Има тактическа униформа, предназначена за поставяне на протектори за лакти и колена.

Много тактически якета имат качулка с козирка (този елемент от тактическото облекло е много важен: предотвратява наводняването на вода по лицето по време на дъжд и когато се използва заедно с камуфлаж или мрежа против комари, държи мрежата на определено разстояние от Лицето).

Тактическото облекло е изработено от материали, които перфектно задържат топлината и отвеждат влагата. Такива дрехи имат специални подсилвания в зоните с най-голямо натоварване (лакти, колене). За производството на тактическо облекло се използват само най-добрите материали и съвременни технологии. В допълнение, тактическото облекло издържа на многократно пране, лесно се поддържа, изсъхва бързо и е много устойчиво на износване.

Тактическите шапки - шапки, бандани, бейзболни шапки и други са предназначени да предпазват главата от слънчевите лъчи, да задържат топлината и да отвеждат влагата. Тактическите шапки се избират в съответствие с възложените задачи. Те също са изработени от висококачествени, издръжливи материали и имат дизайн, близък до военния стил.


Тактическите ръкавици са специален вид "облекло" за дланите. Такива продукти са изработени от издръжливи материали (кожа, найлон, трикотаж с подсилвания), оборудвани със специални противоплъзгащи вложки, държачи за ръце под формата на велкро, защитни елементи (от зашити пластмасови плочи, бъчви с кварцов пясък и други овлажнители елементи). Тактическите ръкавици се избират строго според размера на ръката. 

Колани и други аксесоари и елементи за тактически цели са изработени с фокус върху максималната функционалност. Например, коланите се правят предимно от най-здравите материали.

Тактическите обувки са проектирани да минимизират натоварването, осигуряват отлична абсорбция на удара, освежават стъпалото и осигуряват добра вентилация. Много тактически стелки имат и противогъбичен ефект. Тактическите обувки са предназначени за продължително носене, за да не се уморяват краката и разполагат с бомбе предпазващо пръстите. 

Тактическото облекло за ежедневно носене, излети на открито, туризъм, риболов, лов или професионална употреба е най-доброто решение! Тактическото облекло първоначално е създадено с мисъл за широк кръг потребители, така че има отличен дизайн и най-висока функционалност. В сравнение с военните полеви униформи, тактическото облекло има значително предимство, тъй като на неговите създатели са дадени малко по-различни цели - не да разработят най-евтината униформа с ограничен срок на експлоатация, а да създадат най-функционалното облекло, възможно най-трайно и удобно. Ето защо тактическото облекло е толкова високо ценено и използвано за голямо разнообразие от задачи.