КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА ОПТИКА ИЛИ БЪРЗОМЕРЕЦ?

Как да се прицелите бързо и точно? Бързомерците и оптиките са двата основни типа оптични устройства за прицелване. Първо, задайте си въпроса - върху какво ще ги поставите. Пистолет, карабина или пушка? Искате ли да стреляте на къси или дълги разстояния? Какъв е размерът на целта? Ако сте наясно с тези въпроси, можем да преминем към избора.


1. БЪРЗОМЕРЕЦ
При прицелване с бързомерец се използват и двете очи. Стрелецът получава по-добър изглед на заобикалящата го среда и прицелването е много по-лесно и по-бързо, отколкото с оптика, тъй като той предлага бързо намиране на целта. Работата с бързомерецът проста и бърза. Тези мерници използват батерия, която предава светлинна точка към обектива.

Бързомерецът е по-подходящ за по-големи цели на по-къси разстояния. Най-често се споменава в контекста на тактически мерник . Това е така, защото по принцип не приближава и е предназначен главно за пистолети и карабини.

Отворен бързомерец
Мерната скала се предава към отворената стъклена леща. Отворен бързомерец с червена точка е отличен избор за пистолети. Поради голямото зрително поле не е необходимо да държите бързомереца на точно разстояние и ниво от окото.

2. ОПТИКА
Изборът на оптика често се подценява. Много стрелци, които инвестират в оръжия, след това получават неподходяща оптика. На нашия уебсайт ще намерите оптики с различни обозначения, за които ще обясним какво означават отделните цифри и букви.

УВЕЛИЧЕНИЕ ("УВЕЛИЧАВАНЕ")
Например версията 3-9x40 показва 3-9x увеличение. Следователно оптиката ви дава максимум деветкратно увеличение. Този параметър е много важен при избора. Ако искате да стреляте на големи разстояния, оптиката с по-голямо увеличение като 5-25x50 е по-добър.

КОРЕКЦИЯ НА ПАРАЛАКС
Паралаксът се използва просто за изостряне на изображението върху цели при различни настройки на увеличение и разстояния. Друго предимство е, че след като фокусирате паралакса, ще знаете колко далеч е целта.

Тази функция често се нарича SF (страничен фокус) и AO (регулируем обектив). SF моделите се отнасят до страничен паралакс. Намира се на страничния тумблер на оптиката. В моделите AO, паралаксът се намира в предната част на оптиката. Третата група се състои от оптики без паралакс.


ДИАМЕТЪР НА ТРЪБА И ЛЕЩА
Оптиките се предлагат като стандарт в две основни тръби с диаметър 25,4 mm ( 1" ) и 30 mm. Първите обикновено могат да бъдат намерени в по-достъпните модели. Това не е недостатък, някои стрелци изискват по-ниско тегло и по-ниско увеличение. Вторият тип се използва широко, като основното им предимство е по-доброто предаване на светлина. Те обаче имат и по-голямо тегло.

Лещата на оптиката - последното число в името - показва диаметъра на лещата на обектива. В случая на оптика 4-16x50 той е с диаметър 50 мм. Размерът на обектива влияе върху осветеността на мерника. Ако числото е по-високо, повече светлина се пречупва върху лещата, което ще осигури по-рязко изображение. Когато използвате оптиката вечер, размерът на обектива също ще ви осигури по-ясно изображение за по-дълго време.

ДИОПТРИЧНА КОРЕКЦИЯ
Този параметър се използва от стрелци с дефекти на очите. Той ще ви позволи да регулирате диоптричния диапазон. Това премахва необходимостта от носене на диоптрични очила при стрелба.

СКАЛИ
Скалите могат да бъдат разделени на два основни типа:

Телени скали
Телените скали се използват по-често в по-евтините модели.

Гравирани скали
Мерник е гравиран директно в стъклото на обектива. Голяма част от оптиките в днешно време включват и осветени скали. Дава ви възможност да използвате оптиката при условия на слаба светлина. Осветлението помага, ако целта се слее с кръста. Цветът обикновено е червен или зелен, с възможност за регулиране на яркостта.


ФОКАЛНА РАВНИНА - Има значение само за оптиките с променливо увеличение:

FFP Първа фокална равнина
Скалите във FFP са поставени в предната част на тръбата, поставяйки я по-близо до лещата на обектива. Това увеличава скалата и прави линиите да изглеждат по-големи. Предлагаме ви да използвате оптики FFP за стрелба на дълги разстояния. Винаги, когато приближавате, мерната скала се приближава с вас, така че със сигурност ще направите точен изстрел!

SFP Втора фокална равнина
В SFP, мерните скали са поставени в задната част на тръбата, което означава, че вашата скала е по-далече от лещата на обектива. Това разположение го поставя по-близо до очната леща и не променя размера на мерната мрежа при регулиране на увеличението.


НА КОЕ ДА ЗАЛОЖА ЗА ЛОВ?
И двата варианта могат да работят добре за лов, но също така зависи от много фактори, като разстоянието от животното. Ако ловите животно от кратко разстояние, например до 100 метра, бързомерецът е идеален. Дори ако животното се движи, бързото прицелване на бързомерецът ви помага да стреляте по-лесно.
Въпреки това, предвид естеството на животните, не искате да сте твърде близо до някои от тях, така че бихте се прицелили от по-далечни разстояния. Следователно оптиката осигурява повече покритие и гъвкавост при лов на животни. Според нашият опит оптиките ни позволяват да видим целта си по-ясно и безопасно, на по-голямо разстояние.

ЗАДАЙТЕ СИ НЯКОЛКО ВЪПРОСА, ПРЕДИ ДА КУПИТЕ ОПТИКА

1. На какво разстояние ще използвате оптиката?
Ако е 100–150 m, нямате нужда от ненужно голямо увеличение, оптика с фиксирано 1-4x, 4x, 1-6x, 1-8x увеличение ще свърши чудесна работа.

Ако стреляте на различни разстояния до около 300 м, препоръчваме да използвате оптика 3-9x40. Осигурява достатъчно увеличение.

Ако използвате оръжието на максимално разстояние, препоръчваме един от най-използваните диапазони на увеличение – 4-16x50.

2. По какви мишени ще стреляте?
Тук важат същите правила като при първия въпрос. Стрелбата по по-малки цели изисква по-голямо увеличение.

3. Кои марки са с добро качество?
Vortex Optics е сред по-популярните марки. Те обикновено правят достъпни оптики и бързомерци за пушки и карабини, произведени във Филипините и Китай. Като същевременно предлагат линия от висок клас оптики и бързомерци, произведени в Япония. Vortex Optics е изградил своите линии така, че да са подходящи за всички оръжия, без значение техния калибър или мощност. Диапазоните на цените и линиите на производителя са изобилни. Така лесно можете да намерите подходяща оптика за себе си.
Компанията Vector Optics представя редица оптики и бързомерци през последните години, които превъзхождат конкуренцията, особено в съотношението качество/цена. 
Нашата продуктова гама включва и големите световни производители като Trijicon, Vortex Optics, Vector Optics и др.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Можете да стреляте точно с бързомерец до 100-200 метра, а с оптика над 100 метра. Но разбира се, едно оръжие е толкова добро, колкото и стрелецът му! Точността зависи повече от вашите умения и техника или дори от други външни фактори.

3. МОНТАЖИ ЗА ОПТИКИ
Първо разберете какъв вид монтажна шина или жлеб има вашето оръжие. За гладкоцевни и въздушни оръжия това обикновено е 11 mm лястовича опашка. Втората стъпка е да се определи височината на монтажа. Винаги препоръчваме височината на монтиране да е възможно най-ниска. Това означава, че лещата трябва да е възможно най-близо до тялото на оръжието. Височината на монтажа е дадена в милиметри и се измерва от долната част на монтажния пръстен до тялото на оръжието.


МОНОБЛОК МОНТАЖИ
Те се разпознават на пръв поглед. Това е един солиден блок, който е по-издръжлив и обикновено е предназначен за оръжия с висок откат.

МОНТАЖИ ОТ ДВЕ ЧАСТИ
Поради ниското си тегло и променливостта, монтажите от две части са по-често срещаният тип. Препоръчват се за всякакви оръжия.


 

Ако имате нужда от съвет относно избора на бързомерец или оптика или нещо друго, ще се радваме да ви помогнем. Обадете ни се ( +359885042084 ) или посетете нашия магазин в град София, бул. Ботевградско шосе №247, където можете да разгледате предлаганите оптики и бързомерци лично.