Как да носим термо бельо правилно през зимата?

Как да носите термо бельо правилно през зимата: няколко прости правила и съвети от екипа на АйЕсДи БГ.

Термобельото е най-важната част от „боеприпасите” на ловеца и рибаря. То изпълнява две функции наведнъж: запазва топлината и премахва потта. Но ако го носите неправилно, тогава всички полезни свойства на бельото ще бъдат анулирани. В тази статия ще говорим за това как правилно да носите термо бельо за лов и риболов и какви правила трябва да спазвате, когато го носите.

За да работи термобельото възможно най-ефективно, трябва да следвате няколко правила:

1. Носете три слоя дрехи:

За да не замръзнете, но и да не навредите на работата на термобельото, трябва да носите поларени дрехи върху него. Междинен слой полар между бельото и якето ще засили топлоспестяващия ефект. В допълнение, поларената материя е издръжлива и лека, което означава, че ще бъде удобна както при лека, така и при умерена физическа активност. Третият и последен слой е зимно яке. Отличен вариант е модел с мембрана. Предпазва от валежи, помага за запазване на топлината и премахва влагата.

2. Носете термо бельо само на голо тяло:



Разбира се, това не означава, че трябва да се откажете напълно от бельото. На мъжете се препоръчва да носят слипове вместо боксерки. Това е необходимо, за да може материята да приляга плътно към тялото в областта на бедрата и да осигурява по-добра топлина. А жените трябва да изберат спортни горнища. Обемните сутиени няма да осигурят плътно прилепване.

3. Термо бельото трябва да е плътно прилепнало:

Изберете бельо, което приляга плътно по тялото ви. Ако направите грешка с размера и вземете твърде свободно бельо, тогава неговата ефективност ще бъде намалена до минимум. Основната функция на термобельото е да премахва потта. А за да може бельото наистина да го попие, то трябва да приляга възможно най-близо до тялото. Ако тази точка не се вземе предвид, тогава потта просто ще тече по кожата. Термобельото има склонност да се разтяга, така че избирайте модели, които са малко по-малки или точно по ваш размер, но определено не по-големи.

Полезни съвети при избора на термо бельо:

- За активна и умерена физическа активност изберете синтетично бельо. Изкуствените тъкани съхнат бързо, което означава, че отвеждат потта по-добре. А продуктите от естествени влакна (памук, вълна) са за ниска активност. Когато не се движите много, не се потите много. Следователно бельото, на първо място, трябва да ви топли. 

- Правилно подбраното бельо прилепва по тялото и изглежда като втора кожа. Не забравяйте, че колкото по-близо до тялото е бельото, толкова по-добре работи.

- Колкото по-студени са условията на работа, толкова повече слоеве трябва да има термобельото. Слоевете бельо ще ви стоплят по-бързо.

- Изберете комплекти само от доверени производители. Това е единственият начин да сте сигурни, че закупеният артикул ще издържи дълго време и наистина ще работи!