CANIK Arms

Турската оръжейна марка Canik, на турски се чете " Janik" (преведено като "място за убежище"), въпреки че повечето англоговорящи страни продължават да я наричат ​​"Canik" , е собственост на подразделението Canik55 (разработка и производство на оръжия), което от своя страна принадлежи  на една от най-големите отбранителни компании в Турция -  SYS  (Samsun Yurt Savunma),  близо до град Самсун на брега на Черно море. Samsun Yurt Savunma построи фабрика близо до планина, наречена Janik, и за това оръжията му получиха такова име. Основните направления на дейността на фирмата са разработване и производство на оръжия и компоненти за военна употреба за авиационната индустрия. Концернът произвежда продукти за световни гиганти като  Airbus, Lockheed Martin, Boeing, Bombardier и AgustaWestland. 

Canik TP9SF
 
Те започват военната си дейност с модернизирани версии  на чешкия пистолет  CZ 75  - моделите  Canik 100,  Canik 120 и  Canik  STINGRAY - въведени през 1998 г. и  приети от турската армия и полиция,  но сега тези пистолети ги няма дори на уебсайта на компанията. А фирмата от 2009 г. се ориентира към по-модерни предложения – пистолети с полимерна рама. През  2009 г. те разкриха на света своето дете, първия си пистолет - TP9, лицензирана версия на  Walther P99 , от която направиха настоящия, пълноразмерен, TP9 в няколко различни версии. Едно от основните постижения на компанията Canik55 днес е победата в търга за разработване на пистолет за турски полицейски части. Шест компании участваха в международния търг, а победител беше пистолет в пълноразмерен форм-фактор - Canik TP9. CANIK55 спечели два отделни търга за доставка на две различни партиди от 25 000 пистолета модел TP, и двата за турската полиция.

Когато за първи път погледнете пистолетите Canik, неволно се хващате на мисълта, че "това вече сте го виждали някъде". Сходство, и това е точно сходство, а не заимстване, може да се проследи с  Heckler-Koch USP,  Smith&Wesson M&P  и малко (!) с Walther P99 и Glock. Но това не е важно, важното е какъв "продукт" са създали турците и как е започнал да завоюва пазара. Всички пистолети от серията TP9 принадлежат към типа пълноразмерни пистолети, аналози и конкуренти, които могат да се считат например Glock 17.
 
През 2019 г. семейството пълноразмерни пистолети TP9 включва няколко модела с някои разлики.

Фирма Canik предлага добре опакован комплект. Стандартно пистолетите се доставят в черни пластмасови кутии с логото на Canik. В допълнение към самия пистолет, комплектът включва: два пълнителя Mec-Gar, аксесоар за зареждане на пълнителя, полимерен кобур с две различни пластмасови платформи за закрепване и поставяне на пистолета (някои са в комплект с такъв), кабелна ключалка, четка за почистване и пластмасов шомпол, оригинален инструмент за монтаж/демонтаж.

Въпреки първоначалната предубеденост на пазара по отношение на турското късоцевно оръжие, към днешна дата благоприятното отношение се е променило под формата на „фанатизъм и възхвала“, особено поради комбинацията от максимално възможно високо качество и разумни цени.

Пистолетите са напълно сертифицирани по стандартите на НАТО.