50 години от създаването на нож 112 Ranger

Преди петдесет години, през 1972 г., на светът са представени няколко продукта, които ще станат еталон за много от нещата, които използваме и до днес. Hewlett-Packard пуска HP-35 – първият в света калкулатор. Atari представя „Pong“, който насочва света на игрите към текущата му популярност. Създаден е Ethernet, McDonald's започва да сервира сандвича McMuffin, Mr. Coffee става основен продукт за домакинството, а Buck Knives пуска модела 112 Ranger.

В резултат на схватка между моряци на борда на военноморския самолетоносач USS Ranger няколко години по-рано, Бък е принуден да промени драстично своя бизнес план. Когато е попитан в интервю през 2011 г., Чък Бък, главен изпълнителен директор от 3-то поколение, казва това за инцидента: „В края на 60-те самолетоносачът USS Ranger беше в пристанището в Сан Диего, когато няколко моряци се сбиха, и двама от тях имаха нож 110 Buck. Тогава капитанът казал: „Без повече 4-инчови остриета. Тогава разработват 3-инчова версия на 110 и, разбира се, я крщават Ranger. След осем години на бързо нарастващи продажби на модела 110 Folding Hunter, инженерите на Buck започват да произвеждат „Малък брат“, който ще се превърне в друг надежден ежедневен спътник на любителите на открито навсякъде по света. Разработван през цялата година, моделът 112 Ranger най-накрая е обявен от директора по продажбите на Buck, Дон Хам, в писмо до дилърите на 31 октомври 1972 г. Buck започва да доставя 112 на дилъри по-късно същата година, въпреки че не е официално добавен към каталога до 1974г.

Първата версия на модела 112 Ranger е отделена от своя „по-голям брат“ чрез използване на нов материал на дръжката. Той е конструиран с 3-инчово острие, изработено от неръждаема стомана 440C, месингови гардове и заден дистанционер, щифт от неръждаема стомана, заключващ механизъм в горната част и ръкохватката изработена от черна Micarta, фиксирана към рамката с два месингови нита.

През годините са направени по-леки промени в 112: използвани са различни материали за дръжките, променени са комбинациите на нитове, модернизирани са стомани за остриета, добавен е прорез за нокът и канали за пръстите и са приложени заоблени контури върху дръжките - но едно нещо остава непроменено — ангажиментът на Buck към изработката и качеството. Успехът на модела 112 Ranger не е тайна.

Неговото наследство нямаше да има трайната сила през последния половин век, ако не са невероятните покровители на Бък. Произведени са само 1000 бройки и кутия, проектирана в естеството на оригиналната опаковка от 1972 г., наследеният 112 Ranger Vintage Tribute Model празнува своите 50 години. В чест на своето историческо дълголетие и на покровителите, на които дължи успеха си, Buck Knives с гордост представя колекцията 112 Ranger 50th Anniversary. Ножовете, специално създадени за това събитие, ще се произвеждат само през 2022 г. Отличаващ се с уникален печат на острието за годишнината, ръкохватки от истински абанос Crelicam и единствен по рода си медальон, 50-годишният 112 Ranger се предлага с или без канали за пръсти. Налице е и наследен модел на почит с ограничено издание, ограничен до 1000 бройки. Изданието 50th Anniversary Legacy е моделирано по оригиналната версия, но с по-сигурния заден дистанционер от неръждаема стомана. Разполага с 3-инчово острие от неръждаема стомана 440C, месингови гардове и ръкохватка от Micarta. Подобно на първите 112 рейнджъра, закупени през 1972 г., тези ножове ще вдъхновяват колекционерите през следващите 50 години и след това.